EU ligger i spændingsfeltet mellem et samarbejde på tværs af lande og en stat i sig selv. Det, som særligt adskiller EU fra andre internationale samarbejder, er, at EU har et parlament: Europa-Parlamentet. Europa-Parlamentet er den institution i EU, hvor medlemmerne er direkte valgte af EU-borgerne, og dermed det organ i EU, der skal sikre EU-borgere direkte politisk indflydelse. Men hvor stor er den reelle borgerindflydelse og -deltagelse, egentlig?
På den ene side argumenteres der for, at samarbejdet er for langt væk fra den enkelte EU-borger. Hertil nævnes det, at EU-Parlamentet er den eneste folkevalgte institution i EU, men at denne institution ikke har kompetence til at stille lovforslag. Yderligere er valgdeltagelsen ved Europa-Parlamentsvalgene markant lavere end ved de nationale valg. Ved det sidste EU-Parlamentsvalg var den danske valgdeltagelse på 66%, hvilket er lavt sammenlignet med valgdeltagelsen på 84% ved det sidste folketingsvalg. Dette på trods af, at undersøgelser viser, at op mod 50-60% af al dansk lovgivning er påvirket EU-samarbejdet.
På den anden side er der folk, som mener, at EU ikke kan tage de vigtige og nødvendige beslutninger, fordi EU er overdemokratiseret. Og at denne overdemokratisering står i vejen for, at EU kan træffe effektive beslutninger. Selvom nogle mener, at EU er demokratisk opbygget, er det et problem, at EU virker fjernt for de europæiske borgere. Undersøgelser viser, at under halvdelen af EU’s borgere føler, at deres stemme bliver hørt. Derfor har man forsøgt at inkludere borgerne med borgerhøringer og borgerinitiativer, men virker det?
Hvis et EU borgerinitiativ får over én million underskrifter fra mindst syv forskellige lande, kommer det på dagsorden i EU-kommissionen og har dermed mulighed for at blive omdannet til et beslutningsforslag. Dog er EU-Kommissionen ikke forpligtet til at videreføre det i systemet. Så der er stadig forhindringer for den enkeltes direkte indflydelse på systemet.
De store spørgsmål i debatten er derfor, hvorvidt borgerne er ordentligt repræsenterede i EU-samarbejdet? Og hvordan EU i højere grad kan fremme inddragelsen af borgerne.