Gymnasiematerialer

DEO undervisning har rettighederne til de to film her på siden. De kan gratis vises i undervisningssammenhænge.

EU patruljen
Undervisningsfilm (30 min.) om EU. Filmen følger fire almindelige gymnasieelever, der gerne vil blive lidt klogere på det EU, der fylder så meget i deres hverdag og i den politiske virkelighed. Filmen viser EU-patruljens samtaler med deres lærer, med en EU-forsker og deres rejse til Bruxelles, hvor de besøger institutionerne - og forfølger spørgsmålet: Hvorfor hører vi ikke mere om EU?

Produceret af Oplysningsforbundet DEO i 2011

EU patruljen
Et døgn i Europa
Poetisk dokumentarfilm (30 min.) der beskriver hvordan dagligdagen ser ud for 5 forskellige europæere. Filmen lægger op til en række interessante sociologiske vinkler på EU-stoffet. F.eks. identitet, ulighed og solidaritet.

Produceret af Larsen Film 2009

Et døgn i Europa

Præsentationerne på denne side er alle udarbejdet af DEO. De kan frit ændres og anvendes i undervisningssammenhænge. Hvis en præsentation ændres væsentligt før brug, beder vi dig om at slette DEO's logo fra alle dias.

Hvad sker der i Frankrig?

Oplæg af Rasmus Nørlem Sørensen. Afholdt på Odder Gymnasium i april 2017. Hvad betyder det franske valg for EU's fremtid?

LINK: Hvad sker der i Frankrig? 

Brexit og EU's fremtid

Oplæg af Rasmus Nørlem Sørensen. Afholdt på Silkeborg Gymnasium i april 2017. Hvad betyder Brexit for EU's fremtid?

LINK: Brexit og EU's fremtid

 

Hvor er EU på vej hen?
Oplæg af Rasmus Nørlem Sørensen. Afholdt på Niels Brock i juni 2016. Hvilke udfordringer præger EU og hvordan tackler EU den økonomiske krise, flygtningestrømme og retspolitik?

LINK: Hvor er EU på vej hen?

 

Retspolitik og folkeafstemning
Oplæg af Rasmus Nørlem Sørensen. Afholdt på Hvidovre Gymnasium i november 2015.

LINK: Retspolitik og folkeafstemning

 

Tyrkiet og EU
Oplæg af Turid Danielsen. Afholdt på Viborg HF & VUC i oktober 2015. Historisk introduktion til forholdet mellem EU og Tyrkiet.

LINK: Tyrkiet og EU

 

EU for begyndere
Oplæg af Peter Zacho Søgaard. Afholdt på Skt. Knuds Gymnasium i marts 2015.

LINK: EU for begyndere

 

Hvad er EU? EU i din hverdag og EU's historie 

Oplæg af Mads Jespersen og Josefine Esrup. Afholdt på Nørre Aaby Realskole i september 2014. Hvilken indflydelse har EU på din hverdag? Hvilke institutioner laver hvad i EU?

LINK: Hvad er EU?

 

Patentreformen i grove træk

Oplæg af Michael B. Lauritsen. Afholdt i Vanløse maj 2014. Hvad er en patent? Hvad kommer patentreformen til at betyde?

LINK: Patentreformen

 

EU i undervisningen 

Oplæg af Rasmus Nørlem Sørensen. Afholdt på Zahles lærerseminarium i april 2014. Hvordan gør man EU-undervisningen spændende? Hvilke aktuelle sager kan man tage fat i?

LINK: EU i undervisningen

 

EU's demokrati for begyndere

Oplæg af Rasmus Nørlem Sørensen. Afholdt på Gammel Hellrup Gymnasium i januar 2014. Hvad er EU? Hvem kan få indflydelse?

LINK: EU's demokrati for begyndere

 

Hvad er EU og hvad er krisen? 

Oplæg af Mads Jespersen. EU-ambassadørprojekt på Mariager Fjords Ungdomsskole i september 2013. Hvordan fungerer EU's institutioner? Hvor kommer krisen fra og hvad betyder den?

LINK: Hvad er EU og hvad er krisen?

 

Er grøn omstilling mulig? 

Oplæg af Ida Zidore fra december 2013. Introduktion til EU's klimapolitik.

LINK: Er grøn omstilling mulig?

Her finder du undervisningshæfter udgivet af DEO undervisning.

Emnebank om EU's retspolitik og det danske retsforbehold

I emnebanken findes diverse materialer og øvelser til brug i undervisning om EU's retspolitik og folkeafstemningen om retsforbeholdet. Emnebanken er målrettet undervisere i samfundsfag på ungdomsuddannelser, men kan bruges i alle fag og til tværfaglige projekter. Udgivet af DEO i 2015.

LINK: Emnebank

 

EU i undervisningen - sådan!

Øvelser, interviews og baggrund. Lige til at bruge i undervisningen. 24 sider. Udgivet af DEO i 2013.

LINK: EU i undervisningen - sådan!

 

EU i undervisningen - hvordan?

Erfaringshæfte fra efteruddannelseskonferencerne i 2011. Tips, tricks og kloge ord - der kan bruges i undervisningen. Udgivet af DEO i 2011.

LINK: EU i undervisningen - hvordan?

Forløbsplanerne er udarbejdet af DEO eller af undervisere i EU-netværket. Du er velkommen til at bruge, ændre og redigere i forløbsplanerne, så de passer til din undervisning.

EU-forløb om den transatlantiske handelsaftale TTIP

Et velafprøvet og ambitiøst undervisningsforløb om TTIP til gymnasiet. Forløbet er udarbejdet af Jesper Tvilde, som underviser i historie og samfundsfag på Nordsjællands Grundskole og Gymnasium. Udgivet af DEO i 2015.

LINK: Forløb om TTIP

 

Forløb om klima og CO2-kvoter

Forløb om EU's klimapolitik med fokus på CO2-kvotesystemet. Udviklet til et forløb på 8-10 lektioner for et samfundsfagshold på niveau A eller B. Udgivet af DEO i 2013.

LINK: Forløb om klima

 

Forløb om finanskrisen og euroen

Forløbet undersøger de udfordringer EU's økonomi står overfor efter krisen i 2008, hvor eleverne får mulighed for selvstændigt at arbejde med løsninger, der kan imødekomme de udfordringer, som de nuværende økonomiske konjunkturer skaber for medlemslandene. Udgivet af DEO i 2009.

LINK: Forløb om finanskrisen

 

Forløb om EU's historie

Et projektforløb om EU med henblik på at udvikle fælles forståelse for samarbejdets historie og dets institutioner. Forløbet varer 9 lektioner og kan kombineres med historie og/eller et af sprogfagene. Udgivet af DEO i 2009.

LINK: Forløb om EU's historie