Gymnasiematerialer

DEO undervisning har rettighederne til de to film her på siden. De kan gratis vises i undervisningssammenhænge.

Youth Unemployment
Risikoen for at blive arbejdsløs er dobbelt så stor for unge. Siden den økonomiske krise startede i 2008 er ungdomsarbejdsløsheden i nogle lande steget til 50%. Du skal nu arbejde med, hvorfor det er sådan, og hvad EU forsøger at gøre ved det.

Produceret af Oplysningsforbundet DEO (2017) Støttet af UVM og EU-Kommissionen

Youth Unemployment
EU's flytningepolitik
Det her handler om det statsminister Lars Løkke Rasmussen har kaldt: "den nok største og mest komplicerede krise, vi har set i dette århundrede." Flere mennesker end nogensinde før prøver at komme til Europa. EU har gjort flere forsøg på at løse krisen. Der er dog stadig mennesker, der bor under dårlige forhold i lejre i Grækenland eller sejler over Middelhavet i faldefærdige båd. Hvad bør EU gøre?

Produceret af Oplysningsforbundet DEO (2017) Støttet af UVM og EU-Kommissionen

EU's flytningepolitik
EU patruljen
Undervisningsfilm (30 min.) om EU. Filmen følger fire almindelige gymnasieelever, der gerne vil blive lidt klogere på det EU, der fylder så meget i deres hverdag og i den politiske virkelighed. Filmen viser EU-patruljens samtaler med deres lærer, med en EU-forsker og deres rejse til Bruxelles, hvor de besøger institutionerne - og forfølger spørgsmålet: Hvorfor hører vi ikke mere om EU?

Produceret af Oplysningsforbundet DEO i 2011

EU patruljen
Et døgn i Europa
Poetisk dokumentarfilm (30 min.) der beskriver hvordan dagligdagen ser ud for 5 forskellige europæere. Filmen lægger op til en række interessante sociologiske vinkler på EU-stoffet. F.eks. identitet, ulighed og solidaritet.

Produceret af Larsen Film 2009

Et døgn i Europa

Præsentationerne på denne side er alle udarbejdet af DEO. De kan frit ændres og anvendes i undervisningssammenhænge. Hvis en præsentation ændres væsentligt før brug, beder vi dig om at slette DEO's logo fra alle dias.

Hvad sker der i Frankrig?

Oplæg af Rasmus Nørlem Sørensen. Afholdt på Odder Gymnasium i april 2017. Hvad betyder det franske valg for EU's fremtid?

LINK: Hvad sker der i Frankrig? 

Brexit og EU's fremtid

Oplæg af Rasmus Nørlem Sørensen. Afholdt på Silkeborg Gymnasium i april 2017. Hvad betyder Brexit for EU's fremtid?

LINK: Brexit og EU's fremtid

 

Hvor er EU på vej hen?
Oplæg af Rasmus Nørlem Sørensen. Afholdt på Niels Brock i juni 2016. Hvilke udfordringer præger EU og hvordan tackler EU den økonomiske krise, flygtningestrømme og retspolitik?

LINK: Hvor er EU på vej hen?

 

Retspolitik og folkeafstemning
Oplæg af Rasmus Nørlem Sørensen. Afholdt på Hvidovre Gymnasium i november 2015.

LINK: Retspolitik og folkeafstemning

 

Tyrkiet og EU
Oplæg af Turid Danielsen. Afholdt på Viborg HF & VUC i oktober 2015. Historisk introduktion til forholdet mellem EU og Tyrkiet.

LINK: Tyrkiet og EU

 

EU for begyndere
Oplæg af Peter Zacho Søgaard. Afholdt på Skt. Knuds Gymnasium i marts 2015.

LINK: EU for begyndere

 

Hvad er EU? EU i din hverdag og EU's historie 

Oplæg af Mads Jespersen og Josefine Esrup. Afholdt på Nørre Aaby Realskole i september 2014. Hvilken indflydelse har EU på din hverdag? Hvilke institutioner laver hvad i EU?

LINK: Hvad er EU?

 

Patentreformen i grove træk

Oplæg af Michael B. Lauritsen. Afholdt i Vanløse maj 2014. Hvad er en patent? Hvad kommer patentreformen til at betyde?

LINK: Patentreformen

 

EU i undervisningen 

Oplæg af Rasmus Nørlem Sørensen. Afholdt på Zahles lærerseminarium i april 2014. Hvordan gør man EU-undervisningen spændende? Hvilke aktuelle sager kan man tage fat i?

LINK: EU i undervisningen

 

EU's demokrati for begyndere

Oplæg af Rasmus Nørlem Sørensen. Afholdt på Gammel Hellrup Gymnasium i januar 2014. Hvad er EU? Hvem kan få indflydelse?

LINK: EU's demokrati for begyndere

 

Hvad er EU og hvad er krisen? 

Oplæg af Mads Jespersen. EU-ambassadørprojekt på Mariager Fjords Ungdomsskole i september 2013. Hvordan fungerer EU's institutioner? Hvor kommer krisen fra og hvad betyder den?

LINK: Hvad er EU og hvad er krisen?

 

Er grøn omstilling mulig? 

Oplæg af Ida Zidore fra december 2013. Introduktion til EU's klimapolitik.

LINK: Er grøn omstilling mulig?

Her finder du undervisningshæfter udgivet af DEO undervisning.

Emnebank om EU's retspolitik og det danske retsforbehold

I emnebanken findes diverse materialer og øvelser til brug i undervisning om EU's retspolitik og folkeafstemningen om retsforbeholdet. Emnebanken er målrettet undervisere i samfundsfag på ungdomsuddannelser, men kan bruges i alle fag og til tværfaglige projekter. Udgivet af DEO i 2015.

LINK: Emnebank

 

EU i undervisningen - sådan!

Øvelser, interviews og baggrund. Lige til at bruge i undervisningen. 24 sider. Udgivet af DEO i 2013.

LINK: EU i undervisningen - sådan!

 

EU i undervisningen - hvordan?

Erfaringshæfte fra efteruddannelseskonferencerne i 2011. Tips, tricks og kloge ord - der kan bruges i undervisningen. Udgivet af DEO i 2011.

LINK: EU i undervisningen - hvordan?

Forløbsplanerne er udarbejdet af DEO eller af undervisere i EU-netværket. Du er velkommen til at bruge, ændre og redigere i forløbsplanerne, så de passer til din undervisning.

EU-forløb om den transatlantiske handelsaftale TTIP

Et velafprøvet og ambitiøst undervisningsforløb om TTIP til gymnasiet. Forløbet er udarbejdet af Jesper Tvilde, som underviser i historie og samfundsfag på Nordsjællands Grundskole og Gymnasium. Udgivet af DEO i 2015.

LINK: Forløb om TTIP

 

Forløb om klima og CO2-kvoter

Forløb om EU's klimapolitik med fokus på CO2-kvotesystemet. Udviklet til et forløb på 8-10 lektioner for et samfundsfagshold på niveau A eller B. Udgivet af DEO i 2013.

LINK: Forløb om klima

 

Forløb om finanskrisen og euroen

Forløbet undersøger de udfordringer EU's økonomi står overfor efter krisen i 2008, hvor eleverne får mulighed for selvstændigt at arbejde med løsninger, der kan imødekomme de udfordringer, som de nuværende økonomiske konjunkturer skaber for medlemslandene. Udgivet af DEO i 2009.

LINK: Forløb om finanskrisen

 

Forløb om EU's historie

Et projektforløb om EU med henblik på at udvikle fælles forståelse for samarbejdets historie og dets institutioner. Forløbet varer 9 lektioner og kan kombineres med historie og/eller et af sprogfagene. Udgivet af DEO i 2009.

LINK: Forløb om EU's historie