I mange år har der været benhårde krav til kommende medlemmer af EU. Københavnerkriterierne sætter barren for, hvad medlemslandene skal leve op til i forhold til bl.a. demokrati og retsstat. Ruslands invasion af Ukraine har ændret radikalt på processen: Udvidelser er blevet sikkerhedspolitik.

Putin har gang på gang benægtet Ukraines eksistens som selvstændigt land. Efter Rusland gik ind i Ukraine i februar 2022, anmodede Ukraine hurtigt om EU-medlemskab. I 2022 fik de status som kandidatland, og i 2023 kom de endnu tættere på et medlemskab, da statslederne i EU besluttede sig at indlede tiltrædelsesforhandlinger. Men kan Ukraine blive en del af EU, når de kæmper med massiv korruption og et svagt retsvæsen? Det er spørgsmålet, mange statsledere stiller sig selv, men samtidig er dette ikke bare et økonomisk eller juridisk spørgsmål. Det er også et spørgsmål om geopolitik. EU vil ikke miste Ukraine til Rusland.  

“Ukraines fremtid er i Den Europæiske Union” sagde Ursula Von Der Leyen, kommissionsformand i EU.  Hun fremhæver den demokratiske og geopolitiske vigtighed af at få Ukraine med i EU. Dette var især på baggrund af Ruslands invasion af Ukraine i 2022. Her blev EU rystet og begyndte at tænke geopolitisk med henblik på at sikre EU’s grænser og eventuelt udvide dem, så lande udenfor EU ikke søger mod Rusland for sikkerhed og frihandel.  

Derudover spiller spillover-effekten også en rolle i den positive indstilling overfor Ukraine som medlem af EU. Denne effekt forklarer, at hvis man arbejder sammen på et område, bliver man nok også nødt til at arbejde sammen på flere områder, da de er flyder ind i hinanden som eksempelvis menneskerettigheder og flygtningepolitik. Ukraine har allerede tætte bånd til EU. For ca. 10 år siden indgik de en handelsaftale, hvor de gradvis blev inkluderet i EU’s indre marked, samt at de fik visumfri adgang til EU. Hvis Ukraine bliver medlem af EU, kan EU også være med til at trække Ukraine op på et velstandsniveau, hvor de har råd til at købe vores produkter som eksempelvis Novo Nordisk’ medicin WeGovy.  

Hvis EU udvider, ville det ikke være første gang. EU er blevet udvidet syv gange, og den mest omfattende udvidelse var i 2004, hvor 10 nye lande blev medlemmer efter mange forhandlinger på et stort EU-topmøde i København i 2002. Her blev københavnerkriterierne indført, der skulle sikre retningslinjer for optagelsen i EU, og som i høj grad fokuserede på, at landet skulle være demokratisk. Dog var to af de lande, der blev optaget i 2004, Polen og Ungarn, som sidenhen har voldt EU store problemer ved at gradbøje de demokratiske spilleregler. Derfor er man også ekstra forsigtige denne gang. Ukraine ville også være det fattigste land, man nogensinde har taget ind i EU, og det ville koste de nuværende medlemslande dyrt at betale eksempelvis landbrugsstøtte og genopbygning i Ukraine.  

Så er det en god idé at give Ukraine fuldt medlemskab af EU? Det afhænger af om man argumenterer ud fra geopolitiske, økonomiske eller demokratiske argumenter.  

 

Artikler

Majority of EU voters in favour of Ukraine joining the EU 

Artikel, Euronews, april 2024 Artiklen undersøger EU-borgeres holdning til om Ukriane skal med i EU 

Hvis Ukraine skal med i EU, skal EU først laves om 

Artikel, Zetland, august 2023 Artiklen forklarer hvordan Ukraine kan være med i EU 

Ukraine tager et nyt, vigtigt skridt på vejen mod EU-medlemskab 

Artikel, DR, november 2023 Artiklen giver et godt overblik over Ukraines vej mod EU-medlemskab 

 

FAKTA: Ukraine har stadig lang vej til EU-medlemskab 

Artikel, Politiken, november 2023 Artiklen handler om optagelsesprocessen for EU-medlemskab for kandidatlandene inklusiv  

Tænketanken Europa: Et fuldbyrdet Ukrainsk EU-medlemskab kræver mange år og reformer – også af EU 

Artikel, Altinget, februar 2023 Artiklen er en analyse af hvor Ukraine er lige nu i forhold til et EU-medlemskab 

Analyse: Krigen i Ukraine kommer til at ændre EU for altid 

Artikel, DR, februar 2023
Artiklen handler om hvordan EU er blevet påvirket af krigen i Ukraine 

Skal Ukraine, Serbien og Tyrkiet med i EU-klubben? Langt størstedelen af de danske spidskandidater er for en udvidelse 

Artikel, DR, marts 2024
Artiklen går ind i hvilke holdninger spidskandidaterne til Europaparlamentsvalg har til at optage flere lande i EU 

 

Supplerende læsning

 

EU’s udvidelse 

Link, EU 

Linket forklarer processen for at blive EU-medlem og hvilke udvidelser, der har været. 

Krig i Ukraine  

Link, Danmarks Statistik, april 2024 

Linket indeholder forskellige statistikker over hvordan krigen i Ukraine påvirker Danmark og EU 

https://denstoredanske.lex.dk/Ukraine 

Link, Den Store Danske 

Dette link redegør for Ukraine som land og her kan man blandt andet læse om deres historie 

 

Kommissionsformand Ursula von der Leyens tale om Unionens tilstand 2023 

Tale, EU-kommissionen, september 2023 

Talen er Ursula Von Der Leyens State of the Union-tale. State of the Union er en opsamling på kommisionformandens ønsker for EU’s fremtid.  

Et vidtgående og bredt frihandelsområde mellem EU og Ukraine 

Link, EU 

Linket forklarer EU’s nuværende handelsaftale med Ukraine 

EU’s støtte til Ukraine 

Link, EU 

Linket beskriver hvad EU har givet i støtte til Ukraine 

Spillover-effekt 

Link, Samfundsfag.dk 

Linket redegør for begrebet ‘spillover-effekt”