Vi vender EU-undervisningen på hovedet og giver magten til eleverne. Når beslutningsprocessen er på skemaet, skal eleverne selv agere politikere der skal forhandle. Du kan få en af DEO’s rollespilseksperter ud på din skole, hvor eleverne skal forhandle budgetter og flygtningepolitik og det fremtidige forsvarssamarbejde. Vores spil kan spilles af mellem 66 og 110 elever og varer 6 lektioner á 45 min. Spillet kan enten foregå som optakt til et større forløb om EU, være afslutning på et EU-forløb eller fungere som en temadag om EU. Vi kommer ud i hele landet og spiller spillet samme med jer og jeres elever. Rollespillet er udviklet med støtte fra Jean Monnet-programmet under Erasmus+

Hvordan skal fremtidens EU se ud? Økonomien efter pandemien er usikker, flygtningealarmerne ringer og der er øget militære trusler fra Rusland. Eleverne skal gennem to ministerrådsmøder og et topmøde blive enige om, hvordan EU skal håndtere de store udfordringer, vi står overfor.

Spillet om EU’s fremtid giver viden om, hvordan EU-samarbejdet fungerer, hvilke interesser og ressourcer de forskellige lande har og giver klare oplevelser af, hvad kernen i EU’s udfordringer består af. Eleverne engageres i realistiske problemer og forhandlinger i EU og anspores til at søge løsninger og fremlægge faglige analyser. Konkret giver eleverne indsigt i tre centrale udfordringer, som EU står overfor: Flygtning, økonomi og forsvarssamarbejdet.

Eleverne får roller som repræsentanter tolv forskellige medlemslande,  fem forskellige lobbyorganisationer og borgerbevægelser. Grupperne har forskellige og indimellem modstridende ønsker til forhandlingerne. En sidste gruppe elever er journalister, som dækker forhandlingerne i løbet af dagen ud fra forskellige perspektiver fra fem medier med hver deres særkende.

Programskitse for spildagen

TidsforbrugProgrampunkt
20 min.Velkomst
Gennemgang af dagens program med intro. Eleverne går i deres på forhånd inddelte grupper.
85 min.1. session: Ministerrådsmøde om EU’s budget
Finansministrene skal forhandle det næste budget på plads. Budgettet skal bruges på at håndtere fælles udfordringer. Derudover skal ministrene tage stilling til retsstatsmekanismen.Forberedelse ca. 40 min.
Forhandling ca. 45 min.
85 min.2. session: Ministerrådsmøde om EU’s håndtering af flygtninge og migration
Udenrigsministrene skal mødes til forhandlinger om et nyt flygtningesystem.Forberedelse ca. 40 min.
Forhandling ca. 45 min.
85 min.3. session: Topmøde om EU’s forsvarspolitik
Stats- og regeringslederne skal mødes til forhandlingerne om hvad EU’s forsvarssamarbejde skal indeholde og hvordan EU skal agere over for Rusland.Forberedelse ca. 40 min.
Forhandlinger ca. 45 min.
20 min.4. session: Pressemøde og evaluering

Landenes presserådgivere stiller op til spørgsmål om dagens forhandlinger

Forberedelse 5 min. Spørgsmål og debat 15 min.

 

1. Session: Budgetforhandlinger

EU skal vedtage et nyt 7-årigt budget. Det bliver en svær forhandlingsproces, for det kræver et større budget at håndtere nye og voksende udfordringer som klimaforandringer, regional udvikling, miljøbeskyttelse og korruptionsbekæmpelse. Derudover kæmper visse lande for en retsstatsmekanisme, der skal binde EU-pengene op på landenes respekt for retsstaten.

2. Session: Flygtningeforhandlinger

Krig, klimakrise og fattigdom får hvert år mange tusinde flygtninge og migranter til at søge mod EU. De færreste kan blot flyve hertil og bede om asyl, så mange begiver sig ud på en farefuld rejse, der ofte involverer menneskesmuglere og livsfarlige rejser over Middelhavet. Man forventer, at den globale opvarmning vil forstærke tendensen i de kommende årtier. Derfor skal Ministerrådet mødes for at investere i et nyt flygtningesystem.

3. Session: Forsvarsforhandlinger

Er Rusland ved at angribe EU? Spioner fra EU-landenes efterretningstjenester har fundet ud af, at Rusland tilsyneladende planlægger en invasion af Estland og sender russiske soldater afsted mod grænsen. Rusland plejer på det her tidspunkt at holde en årlig militærøvelse, men EU’s spioner har fundet et militærkort, der kunne indikere, at Rusland i år vil bruge militærøvelsen som en afledningsmanøvre til et overraskelsesangreb. Lige nu er det derfor op til EU’s medlemslande at beslutte, hvordan man vil reagere og forholde sig til efterretningerne.

Rollekort til deltagerne

Rollekortene til Spillet om EUs Fremtid kan både bruges digitalt og fysisk. Hvis kortene bruges digitalt, kan eleverne hente dem direkte herunder. Hvis kortene printes skal man vælge dobbeltsidet print, så bagsiderne kommer med på kortene.

Interessegrupper

Interesseorganisationer

Mediegrupper

Mediegrupper

Landegrupper

Danmark           Estland

Frankrig            Irland

Italien                Nederlandene

Polen                 Rumænien

Spanien             Sverige

Tyskland        Ungarn

Introfilm til rollespilsgrupper

Få DEOundervisning ud på din skole!

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Telefon: 70 26 36 66