Gennemsigtighed

EU har de senere år forhandlet en række handelsaftaler med bl.a. USA (TTIP) og Canada (CETA). Aftalerne har til formål at skabe vækst og arbejdspladser. Blandt andet ved at samordne regler for varer, tjenesteydelser og investeringer og ved at fjerne såkaldte handelshindringer.

Aftalerne står til at få stor betydning for borgerne i de forskellige lande. Det er dog svært at sige, hvad de præcis kommer til at indebære, før de er færdigforhandlet og trådt i kraft. Det skyldes blandt andet, at offentligheden ikke kender til detaljerne i forhandlingerne under vejs.

Forbruger- og civilsamfundsorganisationer har kritiseret den manglende åbenhed for at være udemokratisk. EU-Kommissionens forhandlere mener til gengæld, at de har været så åbne om forhandlingerne som muligt. De kalder TTIP for den mest gennemsigtige handelsaftale til dato. Kritikere mener dog, at det siger mest om EU's generelle tilgang til aftaleforhandlingerne.


Arbejdsspørgsmål:

 1. Hvordan foregår forhandlingerne om EU's handelsaftaler?
 2. Hvad er argumenterne for og imod øget åbenhed omkring aftalerne?
 3. Diskutér, om det er i orden, at forhandlerne holder visse oplysningerne hemmelige for offentligheden og EU-Parlamentet.
 4. Hvilken betydning tror du, at de lukkede forhandlinger har på opbakningen til EU's handelsaftaler?
 5. Hvordan mener du, at forhandlinger om frihandelsaftaler bør foregå?

Nøglebegreber: TTIP, frihandel, handelspolitik, åbenhed, transparens, gennemsigtighed, kommunikation, information, demokrati, investeringspolitik

Senest redigeret 17. maj 2017.

Støttet af EU-Kommissionens Jean Monnet Program

Kommissionens logo

 

 • Artikler
  Her finder du en artikelsamling, der sætter dig i stand til at svare på arbejdsspørgsmålene.
 • Links
  Her finder du en samling af links til hjemmesider og artikler, der giver dig mulighed for at arbejde videre fra temapakkerne.