CETA

EU's handelsaftale med Canada hedder CETA (The Comprehensive Economic and Trade Agreement). Forhandlingerne om handelsaftalen blev indledt i maj 2009. Aftalen blev underskrevet den 30. oktober 2016 og godkendt af EU-parlamentet den 15. februar 2017.


Formålet med CETA er at fjerne op til 99 procent af tolden på varer samt en stor del af de såkaldte tekniske handelshindringer. Kritikere frygter dog, at det går ud over landenes demokratiske selvbestemmelse. Ikke mindst da CETA - ligesom de fleste andre moderne handelsaftaler - indeholder en særlig domstol kaldet ICS (Investment Court System). Den gør det muligt for internationale virksomheder at søge erstatning fra de enkelte staterne, hvis de indfører lovgivning, der begrænser afkastet af deres investeringer.   


Efter politisk pres erkendte EU-Kommissionen, at CETA var en såkaldt blandet aftale, som indeholder områder, hvor EU ikke har enekompetence. Derfor skal dele af aftalen stemmes igennem i medlemslandene, før den kan træde i kraft. Der er dog splittelse inden for EU, hvor mange politikere, fagfolk og borgere er kritiske over for aftalen.Arbejdsspørgsmål:


1. Hvad går handelsaftalen med Canada ud på?
2. Hvad lægger EU vægt på i argumenterne for at indgå CETA?
3. Hvad går tvistløsningsmekanismen ICS ud på, og hvorfor er den kontroversiel?
4. Hvad er de mulige konsekvenser af, at dele af CETA skal vedtages i landenes parlamenter?
5. Hvad ser du som de største fordele og ulemper ved en eventuelt folkeafstemning om CETA?


Nøglebegreber: frihandelsaftale, frihandel, CETA, The Comprehensive Economic and Trade Agreement, ISDS, Invester-State Dispute Settlement, tekniske handelshindringer, gensidig anerkendelse, harmonisering.

Senest redigeret 17. maj 2017.

Kommissionens logo

  • Artikler
    Her finder du en artikelsamling, der sætter dig i stand til at svare på arbejdsspørgsmålene.
  • Links
    Her finder du en samling af links til hjemmesider og artikler, der giver dig mulighed for at arbejde videre fra temapakkerne.