Krig i Ukraine

Ukraines korrupte præsident, Viktor Janukovitj, blev væltet ved en voldelig revolution i februar 2014. Demonstranterne var vrede over, at Janukovitj var indgået en aftale med Rusland fremfor med EU, og han er siden flygtet til Rusland.

Nu forsøger den nye EU-venlige præsident Petro Porosjenko at genstarte demokratiet og få gang i økonomien. Ruslands præsident, Vladimir Putin, er dog ikke tilfreds med udfaldet af revolutionen. Gennem mange år har han forsøgt at få Ukraine til at skrive under på en aftale, som ville udelukke ukrainsk samarbejde med EU.

Siden revolutionen i Kijev i februar 2014 har Rusland overtaget den ukrainske halvø Krim og støttet de ukrainere, der gerne vil opdele Ukraine i delstater. Rusland har sendt våben og væbnede oprørere over grænsen til Ukraine, hvor en krig er brudt ud i landets østligste del mellem pro-russiske separatister og Ukraines hær.

EU har fordømt Ruslands politik over for Ukraine og vil gerne trække landet tættere på sig. Derfor underskrev EU i juni 2014 en handelsaftale med Ukraine. 

Arbejdsspørgsmål:

  1. Nævn tre årsager til revolutionen i Kijev.
  2. Hvad har EU gjort for at støtte Ukraines nye regering?
  3. Hvad har Rusland gjort for at støtte oprøret i Østukraine? 
  4. Hvorfor ønsker Rusland ikke, at Ukraine får en ny præsident, der vil samarbejde med EU?

Nøglebegreber: Ukraine, krig, konflikt, Krim, Kijev, Rusland, oprør, revolution, samarbejde

Senest redigeret 19. april 2017.

  • Artikler
    Her finder du en artikelsamling, der sætter dig i stand til at svare på arbejdsspørgsmålene.
  • Links
    Her finder du en samling af links til hjemmesider og artikler, der giver dig mulighed for at arbejde videre fra temapakkerne.