EU's udenrigspolitik

EU-landene har ikke nogen rigtig fælles udenrigspolitik. Mange mener, at det er en af de største svagheder ved EU. Uden en klar udenrigspolitik kan EU nemlig ikke få samme indflydelse i verden, som USA og Kina eller andre stormagter har.

Med Lissabon-traktaten fra 2009 forsøgte man dog at styrke EU's udenrigspolitiske profil. Her blev det vedtaget, at EU skulle have en udenrigschef - en slags udenrigsminister.

Flere begivenheder har dog vist, at EU-landene stadig har vidt forskellige holdninger til, hvad EU's fælles politik skal være. Et aktuelt eksempel er krisen om Ukraine, hvor EU-landene er uenige om, hvordan man skal håndtere Rusland.

Rusland har reelt overtaget Krim-halvøen, der siden 1954 har været en del af Ukraine. Rusland har også støttet pro-russiske oprørere i Ukraines østligste region i en krig, der har kostet tusindvis af mennesker livet siden begyndelsen af 2014. Først efter nedskydningen af et malaysisk passagerfly over det østlige Ukraine i juli 2014, hvor 298 mennesker blev dræbt, indførte EU hårdere sanktioner over for Rusland. 

Arbejdsspørgsmål:

  1. Hvorfor har EU svært ved at bestemme en fælles udenrigspolitik?
  2. Hvilke sanktioner har EU indført over for Rusland?
  3. Diskutér, hvorfor det er svært for EU at have en fælles udenrigspolitik. 
  4. Hvad mener du, at udfordringerne med en fælles udenrigspolitik siger om EU som internationalt samarbejde? Begrund dit svar. 

Nøglebegreber: Udenrigspolitik, udenrigschef, Rusland, Lissabontraktaten, Krim, sanktioner, internationalt samarbejde

Senest redigeret den 19. april 2017.

  • Artikler
    Her finder du en artikelsamling, der sætter dig i stand til at svare på arbejdsspørgsmålene.
  • Links
    Her finder du en samling af links til hjemmesider og artikler, der giver dig mulighed for at arbejde videre fra temapakkerne.