Aftalen med Tyrkiet

I 2015 kom der en million mennesker til Europa over Middelhavet for at søge om beskyttelse. Langt de fleste kom via Tyrkiet til Grækenland. De græske øer tæt på den tyrkiske kyst kan dog ikke håndtere menneskestrømmen alene, og EU-landene ser heller ikke ud til at kunne finde en fælles løsning.

I marts 2016 indgik EU en aftale med Tyrkiet om at styrke EU's ydre grænser for at få antallet af asylansøgere ned og få mere kontrol med indvandrere, der kommer til Europa.

Aftalen med Tyrkiet kan kaldes et en-til-en-program. Det er besluttet, at Tyrkiet skal tilbagetage alle nye asylansøgere, som sejler illegalt til de græske øer, mod at EU modtager en anden flygtning, der ikke har prøvet at krydse grænsen, til gengæld. I aftalen har EU forpligtet sig til at støtte Tyrkiet med 22 milliarder kroner og i tillæg åbne for forhandlinger om visum-fri indrejse for tyrkere til hele EU - og på sigt tyrkisk medlemskab i EU.

EU har også vedtaget, at flygtninge skal omfordeles i hele EU, men på grund af retsforbeholdet er Danmark ikke en del af denne omfordeling.

Officielt overholdes aftalen mellem Tyrkiet og EU, og antallet af flygtninge, der kommer til Grækenland, er faldet markant fra 2016. I praksis er der ikke så mange nye asylansøgere, der er blevet sendt tilbage fra Grækenland til Tyrkiet, og EU har ikke udbetalt hele det aftalte støttebeløb til Tyrkiet.

Aftalen er blevet mødt med kritik fra mange sider, blandt andet FN, Læger Uden Grænser, Amnesty og Human Rights Watch.

Arbejdsspørgsmål:

  1. Hvad går flygtningeaftalen mellem EU og Tyrkiet ud på?
  2. Hvad er fordelene for EU, og hvad er fordelene for Tyrkiet med denne aftale?
  3. Hvorfor er aftalen blevet kritiseret af menneskerettigheds-organisationer?
  4. Giv jeres bud på, hvordan EU bør håndtere flygtningekrisen.

Nøglebegreber: Asyl- og indvandringspolitik, grænsekontrol, flygtning, visum, Tyrkiet, medlemskab i EU 

Senest redigeret 9. maj 2017

Støttet af EU-Kommissionens Jean Monnet Program

EU-Kommissionens logo

  • Artikler
    Her finder du en artikelsamling, der sætter dig i stand til at svare på arbejdsspørgsmålene.
  • Links
    Her finder du en samling af links til hjemmesider og artikler, der giver dig mulighed for at arbejde videre fra temapakkerne.