Foredrag

Find en EU-oplægsholder

Magasin

NOTAT's temaudgivelser

EU-debat

Debatmøder og rejser

udskriv

Sundhed

Sundhed

Har du nogensinde set en pakke yoghurt, hvor der står "kalk vedligeholder knoglerne"? Eller hvad med en pose chips med skriften "reduceret saltindhold bidrager til at vedligeholde blodtrykket"? Begge er eksempler på sundhedsanprisninger. Det vil sige beskrivelser af en vares sunde kvaliteter.

EU reviderer løbende de fælles regler for sundhedsanprisninger og andre mærkninger af fødevarer, så forbrugerne har en garanti for visse standarder. Der findes også EU-regler om mærker, der viser, hvor længe varen kan holde sig, om den er økologisk osv.

EU vedtog i slutningen af 2012 en liste over 222 sundhedsanprisninger, som er tilladte at skrive på fødevarer. Listen kaldes artikel 13. Forbrugerorganisationer er bekymrede for, om artikel 13 er med til at gøre det svært at gennemskue fødevarernes sande kvaliteter. Nok indeholder yoghurt kalk, men det kan også indeholde sukker eller fedt, der ikke er ubetinget sundt.

Arbejdsspørgsmål

  1. Hvad er en sundhedsanprisning?
  2. Hvorfor er der behov for fælles regler for sundhedsanprisninger på fødevarer?
  3. Hvilke fordele og ulemper er der ved sundhedsanprisninger?
  4. Hvordan kan det sikres, at forbrugere ikke bliver vildledt af sundhedsanprisninger på fødevarer?

Nøgleord: Sundhedsanprisning, EU's fødevarepolitik, Det Indre Marked, Harmonisering af regler, Varernes Fri Bevægelighed, Forbrugerbeskyttelse, EU-lovgivningens forrang

Senest redigeret 12. februar 2016

 

  • Artikler
    Her finder du en artikelsamling, der sætter dig i stand til at svare på arbejdsspørgsmålene.
  • Links
    Her finder du en samling af links til hjemmesider og artikler, der giver dig mulighed for at arbejde videre fra temapakkerne.