Foredrag

Find en EU-oplægsholder

Magasin

NOTAT's temaudgivelser

EU-debat

Debatmøder og rejser

udskriv

Finanspagten

Finanspagt4 210X210

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt underskrev 2. marts 2012 en vigtig EU-aftale, der hedder finanspagten. 25 ud af EU's 28 medlemslande skrev under.

Finanspagten handler om at øge EU's kontrol med de forskellige landes økonomier. Det betyder, at Danmark i mindre grad end tidligere har lov til selv at bestemme, hvordan det vil bruge sine penge. På den måde håber man i EU at kunne forebygge overforbrug, som menes at være medskyldig i krisen.

Finanspagten, der trådte i kraft 1. januar 2013, indebærer en række forpligtelser for de lande, der har skrevet under. Nogle mener, den fratager landene den nødvendige økomiske selvbestemmelse.

For det første sætter den et loft over, hvor stort et underskud medlemslandene hver især må have på deres statsbudgetter.

For det andet stiller finanspagten nye og strengere krav til lande med gæld. Mange lande skylder nemlig en masse penge væk til andre lande, internationale institutioner og banker. Gæld, der er vokset massivt under krisen.

Arbejdsspørgsmål:

  1. Hvordan sikrer EU, at de nye budgetregler bliver overholdt i medlemslandene?
  2. Hvorfor ville Frankrig efter underskrivelsen af finanspagten også have en vækstpagt?
  3. Hvilke demokratiske udfordringer kan der være ved finanspagten?
  4. Hvordan kan man gøre finanspagten mere demokratisk?

Nøglebegreber: Finanspagten, økonomipolitik, finanspolitik, bruttonationalprodukt, vækstpagt, demokrati, Helle Thorning-Schmidt, Margrethe Vestager, mellemstatslig, suverænitet, topmøde, vækst

Senest redigeret den 17. februar 2016

  • Artikler
    Her finder du en artikelsamling, der sætter dig i stand til at svare på arbejdsspørgsmålene.
  • Links
    Her finder du en samling af links til hjemmesider og artikler, der giver dig mulighed for at arbejde videre fra temapakkerne.