Foredrag

Find en EU-oplægsholder

Magasin

NOTAT's temaudgivelser

EU-debat

Debatmøder og rejser

udskriv

Folkeafstemningen

Folkeafstemningen

Den 23. juni 2016, stemte briterne sig ud af Den Europæiske Union efter 43 års medlemskab. Det er første gang i EU's historie at et medlemsland har besluttet sig for at forlade det Europæiske samarbejde. Dermed blev den britiske skilsmisse fra EU - "Brexit" (sammentrækning af 'Britain' og 'Exit') - en realitet. Spørgsmålet om, hvorfor det blev et nej, har været genstand for stor debat i medierne.

Men valget stod ikke bare mellem at melde sig ud eller beholde status quo. I 2013 lovede premierminister David Cameron, at hvis han blev genvalgt ved det nationale, britiske parlamentsvalg i 2015, ville han genforhandle Storbritanniens EU-medlemskab og afholde en folkeafstemning om briternes medlemskab.

Det lykkedes partiet at vinde valget, og Cameron forhandlede sig frem til en aftale, som ville give Storbritannien en "speciel status".

Da briterne endte med at stemme nej til denne aftale, valgte Cameron at gå af som premierminister. 51,9 procent stemte for at forlade EU ("Leave") og 48,1 procent stemte for at blive ("Remain") på det nye grundlag.

Arbejdsspørgsmål

1. Hvad indeholdt den særlige aftale, som Cameron fik forhandlet på plads?
2. Hvad var de britiske partiers argumenter for og imod at blive i EU?
3. Giv nogle eksempler på argumenter, som kan være misvisende eller forkerte 
4. Giv et bud på, hvad fremtiden kommer til at byde på for de britiske borgere

Nøglebegreber: Brexit, skilsmisseakt, Leave, Remain, Folkeafstemning, Artikel 50

Senest redigeret den 22. september 2016

  • Artikler
    Her finder du en artikelsamling, der sætter dig i stand til at svare på arbejdsspørgsmålene.
  • Links
    Her finder du en samling af links til hjemmesider og artikler, der giver dig mulighed for at arbejde videre fra temapakkerne.